Politik

11701124_429385070595913_570291570355229629_n

Nyligen var det ett par sprängattentat i Bogotá. Gerillagruppen ELN antas ligga bakom dådet. Denna veckan greps 15 personer runtom i stan som misstänkta för dåden. Gemensamt för alla de gripna är att de är sociala ledare; de är personer som jobbar aktivt för mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter och för kvinnors rättigheter. Och de är unga, mellan 20-30 år. De står nu anklagade för terrorism, ett brott som kan ge fängelse upp till 15 år.

En av dem gripna är Paola Salgado Piedrahita, en ung advokat som är statligt anställd på ett stort sjukhus, där hon hjälper kvinnor att få tillgång till abort. En rättighet som våldtagna, sjuka, minderåriga kvinnor eller kvinnor som mår psykiskt dåligt har sedan nära 10 år tillbaka, men som hundratusentals kvinnor fortfarande inte vet om eller förnekas av myndigheterna. Paola drev bland annat ett fall med en tolvårig våldtagen flicka som tvingades föda det barn hon bar på efter att hon nekats abort. Flickan och Paola vann fallet 2012 då de ansvariga fälldes i konstitutionella domstolen.

Jag känner inte Paola, jag har bara pratat med henne en gång i telefon. Men jag känner flera av de personer som jobbat med henne. De är alla mycket modiga kvinnor som arbetar mot våld mot kvinnor och för sexuella och reproduktiva rättigheter, år ut och år in, trots anklagelser och hot. De blir regelbundet uthängda i medierna, kallade allt möjligt fult och det har förekommit våld. Och som om inte det räckte får de ta emot hot, ibland så allvarliga att de tvingas att lämna Colombia för kortare eller längre perioder. Och de säger alla samma sak: Paola är ingen terrorist. Paola arbetar för mänskliga rättigheter. Idag demonstrerade de och många andra i Bogotá mot godtyckliga gripanden av personer som arbetar mot förtryck. ”Vi är med Paola” och ”Rör du en av oss rör du oss alla” står det på deras plakat (bilden).

Utan att känna de gripna så känns det som ett märkligt och obehagligt sammanträffande att de alla är sociala ledare, personer som vågat höja sina röster och jobba för en förändring i samhället. De jobbar för att mänskliga rättigheter ska gälla även de som saknar medel för att hävda sig. Det är lätt att tänka att någon kanske vill tysta dem.

Idag släpptes två av de gripna. Paola var inte bland dem. Hennes arbetsgivare har nu sagt att hennes kontrakt med sjukhuset förmodligen kommer att avslutas.

Lämna en kommentar